Olen ihaillut monta vuotta Puppy Linux toimivuudesta ja kyvystä käynnistää vanhoja koneita ja saada ne toimiviksi usb-tikkujen avulla. Ajan myötä halusin jotain modernisempaa ja suunnilleen yhtä kevyttä, mutta käytettävyys olisi vähintäänkin oman nykyisen koneen tasoa.

Päätin kustomoida Arch Linuxin kaikilla tiedoilla mitä olen saanut tämän vuoden aikana.

2016-07-15-111735_1919x1079_scrot
Pidän erityisesti siitä, että nyt kykenen helposti terminaaliohjelmillakin korjailla asioita ja mounttaa koneiden alkuperäiset kovalevyt, antaen kyvyn varmuuskopioida yms. Jopa tilanteissa kun noissa koneissa on jotain vikoja.

Toistaiseksi olen onnistunut pitämään oman iso paketin alle 700mb:n suuruisena, jotta se mahtuisi cd:llekin. Mutta vähitellen ajattelin laajentaa sitä. Tavoitteena on saada oma custom arch, jossa olisi blender ja kaikki muut suosimani työkalut omilla asetuksilla.

Salaisuus siitä, miten onnistun saamaan niin vähäiseen tilaan järjestelmäni on se, että valitsin erityisen kevyitä ohjelmia. Terminaaliin perustuvat kansiohallintametodit, musiikinsoittimet ja qutebrowser selain.

Miinuksena tässä on se, että helpoiten on rakentaa vaan 64 bit koneille, toisaalta jos haluan tehdä molemmille, niin se veisi enemmän tilaa.

Tästä sain idean, että seuraava projektini olisi kokeilla xfce työpöytäympäristölle laatia oma iso, joka olisi kustomoitu sellaiseksi, että monet windows käyttäjätkin voivat saada siitä paljon irti. Ja myös varsinkin ubuntu based käyttäjät.

Mainokset